Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Recensie / Victorine – Jet van Overeem

Boek inclusief uitgevoerde activiteit

Van Uitgeverij Hoogland en Van Klaveren heb ik dit boek als recensie exemplaar gekregen, dank daarvoor! Samen met mijn groep 7 zijn we ambassadeur geworden voor deze uitgeverij en dit was ons eerste boek.

Victorine is een meisje dat op school wordt gepest. Er worden allemaal lelijke dingen over en tegen haar gezegd en ze is die woorden gaan geloven. Hierdoor heeft ze een negatief beeld van zichzelf. Ze vindt troost bij een bijzonder figuur en leert dat ze zichzelf moet waarderen zoals ze is.

Dit boek heb ik voorgelezen in mijn groep 7. Vooraf waren de meningen vrij enthousiast. De kinderen waren nieuwsgierig naar het boek en vooral benieuwd hoe het zou aflopen. Pesten is namelijk een heftig onderwerp. Na het voorlezen waren de meningen verdeeld, met name de meisjes vonden het een mooi boek waarin de hoofdpersoon een mooie ontwikkeling doormaakt. De meeste jongens vonden het einde erg abrupt. Ze wilden graag meer weten en het verhaal voelde onaf. Ik herken dat wel een beetje, ik had ook graag nog meer gelezen over Victorine.

Er zat ook een lesbrief met activiteiten bij dit boek. Ik heb de activiteit gekozen door blaadjes te verfrommelen. Als je lelijke dingen tegen iemand zegt, komt er een vouw in het blaadje. Hoe meer lelijke dingen er worden gezegd, hoe meer vouwen in het blaadje. Vervolgens moesten ze het blaadje weer glad kriigen, maar dat ging natuurlijk niet. Dat is de impact van pesten, je kan de lelijke dingen niet meer weghalen. Ik hoop ze zo ook een beetje bewustworden mee gegeven te hebben wat pesten met iemand doet.

Samen met de klas hebben we een beoordeling gemaakt: het boek krijgt van ons 3,5 ster van de 5 sterren. We vonden het een mooi verhaal met een duidelijke boodschap. We snapten niet helemaal hoe de boom hier in een rol heeft gekregen en we vonden het einde heel abrupt afgerond. De activiteit die bij het boek horen zijn goed uitvoerbaar in de klas.

Persoonlijk vond ik het een heel goed boek om pesten bespreekbaar te maken in de klas. Ik doe mee met de boekenbingo en daar staat Victorine bij de onderbouw. Ik ben zelf van mening dat dit meer bij de midden- en bovenbouw past.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: