
De Kinderboekenweek is altijd één van de leukste periodes in de start van het schooljaar. Als leescoördinator krijg ik altijd heel veel boeken binnen en het liefst lees ik ze allemaal achter elkaar. Bijna jammer dat ik ook nog gewoon les moet geven ;).
De zee kwam door de brievenbus is één van de boeken die ik eigenlijk meteen voor mezelf wilde houden. Als Zeeuwse is dit een bekend verhaal en ik was toch wel benieuwd naar hoe Selma Noort het verhaal ging neerzetten.
Flaptekst:
Midden in de nacht maakt mama Liesje en haar zus wakker. Het is ijskoud en het stormt. ‘Snel, kleed je aan!’ zegt mama. ‘De zee komt. De dijk is kapot.’
Liesje moet helpen om spulletjes naar boven te brengen. Maar waarom eigenlijk? Denken papa en mama soms dat de zee naar binnen zal komen?
Liesje vertelde hoe zij als klein meisje de watersnoodramp meemaakte. Selma Noort schreef haar verhaal op in dit boek.
De flaptekst sprak me gelijk al aan, ik was benieuwd naar hoe Liesje de watersnoodramp heeft ervaren. Ik wist er al veel van, van mijn familie maar ook in de bovenbouw komt dit onderwerp wel ter sprake.
De schrijfstijl van Selma Noort is erg prettig. De zinnen zijn niet te lang en de woorden niet te moeilijk. Het onderwerp is wel pittig en daarom denk ik dat dit boek heel geschikt is om zelf te lezen vanaf groep 6 – 9/10 jaar.
Het was vloed.
Het water stroomde snel en lag vol zware, gevaarlijke dingen.
Het was 1 februari. hartje winter en de mensen droegen hun dikke, zware winterkleren.
Wie in het ijskoude water viel, verdronk.
Het boek leent zich ook goed om de watersnoodramp bespreekbaar te maken in de klas. Het is geen boek waar je weken over doet, wat het ook goed te volgen maakt. Er zit een tempo in het boek, waardoor je het ook heel graag uit wilt lezen. Je zit er helemaal in en ik merkte in de klas dat ze heel graag wilden weten hoe het verder ging. Selma Noort heeft een mooi boek geschreven over een bijzondere ramp.
Dit boek krijgt van mij 5 sterren. Het is een spannend verhaal, met tempo. Je kan je goed inleven in de karakters en je kan het verhaal voor je zien afspelen. Het is zeker een aanrader om dit boek in de klas te behandelen, maar ook om thuis voor te lezen of zelf te laten lezen.